Τι είναι ακριβώς ένας Digital Assistant;
Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει τον όρο Digital Assistant αλλά πολλοί δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι “ωραίο”. Μεταξύ μας όμως, έναν τέτοιο βοηθό, όλοι θα τον θέλαμε.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Τι θέλω να πω με αυτό; Μπορεί κανείς να το πει εθισμό αλλά, δε μπορεί να εξηγηθεί και αλλιώς. Αν ξεκινήσει να αγοράζεις μικρά gadget για ένα έξυπνο σπίτι, είναι δύσκολο μετά να σταματήσεις. Ίσως το πιο “must” είναι ένας προσωπικός βοηθός και ευτυχώς, πολλές εταιρίες θα μας βοηθήσουν με αυτό. Πρώτα απ’ όλα η Google. Η εταιρία που κατά πολλούς είναι η κορυφαία εταιρία στο κόσμο, δε θα μπορούσε να λείπει από κάποια Smart τεχνολογία. Η -από πολλούς- “ξεχασμένη” Amazon, επίσης. Για τους λάτρεις του style, μιλάει η Apple και για τους Fans της ποιοτικής ασιατικής τεχνολογίας, υπάρχει πάντα η Samsung.
Γενικά υπάρχουν πολλές τέτοιες υπηρεσίες. Παραδείγματος χάριν, ένας χρήστης Samsung Mobile ή Tablet, αρκεί να ενεργοποιήσει τον digital assistant του και να εκτελέσει εντολές με βάση τη φωνή. Αρκεί να πει “Hey Galaxy”. Ο χρήστης Windows 10, έχει τη Cortana. Ίσως έκανε και το μεγαλύτερο πάταγο γιατί ήταν από τα πρώτα που μπήκαν σε πολλά σπίτια. Για την ακρίβεια σε όποιον έχει Windows 10 και ειδικά πρόσφατα εγκατεστημένα. Είναι μία από τις πρώτες επιλογές που σου δίνει πλέον η Microsoft. Πιθανώς να υπάρχουν κι άλλα. αλλά όταν εμπλέκονται οι κολοσσοί, Apple, Samsung, Microsoft, Google και Amazon, δε μπορείς να πας να τους χτυπήσεις έτσι εύκολα. Υπάρχει ένα μεγάλο κοινό και πολύ μεγάλη ποικιλία επιλογών ήδη.
Siri
Η Siri είναι η ψηφιακή βοηθός της Αμερικανικής εταιρίας Apple. Οι χρήσεις της είναι διαφορετικές. Βασική χρήση είναι στο iPhone και το iPad σας. “Siri, Open Facebook”, “Siri, Call Mother”. Ό,τι βαριέσαι δηλαδή να κάνεις, απλά πες το και έγινε! Δεν είναι όμως αυτός ο βασικός λόγος ύπαρξής της. Υπάρχουν ειδικές συσκευές που ονομάζονται Home Pod. Πρόκειται για “ηχεία” της Apple, των οποίων η Siri, είναι το βασικό λειτουργικό τους. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους για να εκτελέσουμε εργασίες από το καναπέ μας. Γενικά είναι σίγουρα ένα πολύ αξιόλογο προϊόν από την Apple και αρκετά εξελιγμένο τεχνολογικά.
Google Assistant
Πρόκειται για το λογισμικό της Google, που σου δίνει ουσιαστικά όποια βοήθεια μπορεί να χρειαστείς. Κυρίως θα το βρούμε στα ίδια τα ηχεία τους Google, τα Google Home. Είναι μια σειρά ηχείων που μέσω εξειδικευμένης εφαρμογής, μπορούμε να δώσουμε τα σημάδια που θέλουμε και να εκτελέσει εργασίες για εμάς. “Hey Google, Play Pantelidis on Youtube”. Ή κάπως έτσι… Τη λογική τη πιάσαμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα δούμε Google Assistant και στο Google Pixel κινητό μας για να κάνουμε πάνω κάτω ότι και με τη (ίσως είναι και το) Siri.
Galaxy
Όλοι ξέρουμε τη Samsung κυρίως για τα κινητά της. Ξέρουμε επίσης ότι όλα της τα κινητά φέρουν το όνομα Samsung Galaxy XX όπου ΧΧ είναι το όνομα της κάθε συσκευής. Ξεκινώντας λοιπόν από το πρώτο Galaxy, το Galaxy S, βλέπουμε το ίδιο ονομαστικό μοτίβο. Το Galaxy λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι συνδέεται άμεσα με τη Κορεατική εταιρία. Αποφάσισαν λοιπόν τον βοηθό τους να τον ονομάσουν έτσι. Σίγουρα πάντως κανείς δε θα ξεχάσει πως τον λένε. Αρκεί λοιπόν να πούμε “Hey Galaxy” για να ενεργοποιηθεί. Από εκεί και πέρα, ενεργοποιείται το μικρόφωνο και αναγνωρίζει τη φωνή μας για να λάβει τις εντολές μας. “Open Facebook” και όλα τα σχετικά δύσκολα πράγματα της καθημερινότητάς μας. Είναι σίγουρα αρκετά εξελιγμένο αλλά όχι τόσο, όσο οι βοηθοί της Apple, της Google και της Amazon.
Amazon Alexa
Η Amazon είναι μια εταιρία που κατά καιρούς αλλάζει τη πλεύση της σε διάφορα κομμάτια της τεχνολογίας. Η Alexa όμως, ο Digital Assistant της εταιρίας, είναι σταθερά εδώ με τη πάροδο του χρόνου. Είναι ένας ψηφιακός βοηθός κυρίως για ηχεία της εταιρίας με το τελευταίο να είναι το εξαιρετικό Amazon Echo (2nd Generation). Είναι από τις καλύτερες επιλογές για ένα Smart Home και κατά πολλούς η καλύτερη. Εκτελεί εργασίες που της ορίζουμε εμείς και τις μαθαίνει με το καιρό. Αν για παράδειγμα μια λάμπα του σπιτιού την ονομάσουμε living Room, ξέρει από εκεί και πέρα τι θα κάνει και πως. Σβήσε, άνοιξε και όλα τα σχετικά. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει και κάποια επιπλέον Gadget και ρυθμίσεις, στα οποία δε θα αναφερθούμε τώρα.
Cortana
Η Microsoft έχει τη Cortana. Όταν πρωτοβγήκε, μπορώ να πω ότι ήταν από τους πιο αστείους φίλους που είχα. Πιο πολύ μοιάζει με το βοηθό Galaxy μιας και τρέχει σε συγκεκριμένη συσκευή. Όταν βγήκε, ήταν διαθέσιμο μόνο για την Αμερικάνικη έκδοση των Windows 10. Πλέον το βρίσκουμε (λογικά) παντού. Εκτελεί εργασίες του τύπου “Hey Cortana, Open Google Chrome”. Χρήσιμο αν έχεις σπάσει το αριστερό κλικ του ποντικιού σου.
Οι επιλογές για Digital Assistant είναι πολλές. Άλλες χρήσιμες , άλλες όχι τόσο. Προσωπικά κάθε φορά που βλέπω Assistant, του ζητάω να μου πει ανέκδοτο. Είναι απίστευτο το πως έχουν καταφέρει να μην έχει κανένας βοηθός χιούμορ. Από περιέργεια όμως αξίζουν μια δοκιμή όλα. Μόνο έτσι θα κατανοήσετε πλήρως το πως λειτουργούν.
Μέχρι τότε μείνετε πλήρως ενημερωμένοι για ό,τι νέο κυκλοφορεί από το Blog τους iMasteRepair.
Για online αγορές σε είδη τεχνολογίας, επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα iMasteRepair-Shop